Sådan håndterer du et punkteret bildæk

At komme ud for et punkteret dæk kan være en uventet og frustreret situation, især hvis det sker midt under en køretur. Men at vide, hvordan man håndterer det korrekt, kan spare dig for meget stress og potentielle farer på vejen. Her er en trin-for-trin guide til, hvad du skal gøre, hvis du får et punkteret bildæk.

 

Bevar roen og træk til siden

Det første skridt er at bevare roen. Når du bemærker, at du har et Punkteret dæk, skal du ikke panikke. Hold rattet fast og træk forsigtigt til siden af vejen. Forsøg at vælge et sikkert sted, helst en parkeringsplads, hvor du kan arbejde sikkert uden at være i vejen for andre køretøjer. For at advare andre trafikanter om, at du har et problem, skal du placere advarselstrekanten på vejen bag dit køretøj. Tænd også dine nødblink og parkeringslys for at øge synligheden.

 

Dit reservedæk

De fleste køretøjer leveres med et reservedæk og de nødvendige værktøjer til at skift det punkteret dæk. Brug dit værktøj til at løsne hjulmøtrikkerne på det punkterede dæk, men fjern dem ikke helt endnu. Placer en stabil del under køretøjet, såsom en ramme, og løft køretøjet, indtil det punkterede dæk er fri af jorden.

 

Skift dækket

Fjern nu hjulmøtrikkerne helt og tag det punkterede dæk af. Monter dit reservedæk og spænd hjulmøtrikkerne så meget, som du kan ved hjælp af dit værktøj. Sørg for at stramme dem diagonalt for at sikre, at dækket sidder korrekt.

 

Sænk køretøjet

Sænke køretøjet så det hviler på jorden igen. Stram derefter hjulmøtrikkerne endeligt i en diagonal rækkefølge for at sikre, at dækket er sikkert fastgjort. Efter at have skiftet dækket, skal du kontrollere dæktrykket i både det punkterede dæk og reservedækket. Hvis det er nødvendigt, skal du pumpe dækket op til det anbefalede trykniveau. Nu er du forberedt hvis uheldet er ude.