En industrirobot er jo egentlig et fleksibelt redskab, der kan bevæge sig mekanisk i alle tre dimensioner ekstremt præcist og nøjagtigt, således en industrirobot med det rette værktøj monteret kan klare en hvilken som helst opgave igen og igen 24 timer i døgnet.
Fordelen ved at anvende en kostbar industrirobot er jo, at den fremover arbejder gratis for fabrikken, og den er mere nøjagtig og samtidigt langt hurtigere end mennesker, og derved kan den slags maskiner overtage en stor del af manuelle opgaver, hvilket især ses på bilfabrikkerne. De typiske opgaver for en industrirobot er:
- Svejsning.
- Maling og lakering af genstande.
- Slibning.
- Pakning.
- Samling af genstande.
- Komme etiketter på kasser.
- Lodning af printplader.
- Laser inspektioner.
- Kvalitetskontroller.
Danske robotter
Der findes flere danske firmaer, der har specialiseret sig i at levere robotsystemer til bilindustrien og andre industriformål, og det skyldes hovedsageligt dygtige danske ingeniører, der har programmeret og gjort denne type maskiner enkle at arbejde med i praktiske sammenhænge i produktionshaller.
Vigtige nøgleord er sikkerhed og fleksibilitet, og netop dette er danske robotfirmaers store styrke, og dette er gået op for mange i bilindustrien. De førende fire bilfabrikker i Tyskland er Audi, Mercedes, Volkswagen og BMW, og de har alle for nylig lagt ordrer i danske robotfirmaer på grund af disse robotters ydeevne og kvalitet. Mange robotter er fremstillet i Japan, der jo er førende i verden med hensyn til robotter, men meget af den endelige programmering finder sted i Danmark.
Man kan finde mere info om industrirobot fra Mitsubishi, der jo forhandles i Danmark af Hans Følsgaard, og denne type er jo især kendt for deres smarte SCARA-robotarme. Robotter vil fremover kunne tage endnu flere jobs fra arbejdere, men der skabes til gengæld flere programmeringsjobs, så man bør ikke være bange for udviklingen, da robotudstyr bliver bedre og billigere år for år på grund af de mange fleksible arbejdsopgaver, som robotter kan anvendes til i industrien til produktion af biler samt i alle andre brancher, hvor der skal udføres et manuelt arbejde, som en robotarm kan varetage.
SCARA-robotter
SCARA står for Selective Compliance Assembly Robot Arm, og der er tale om robotter med 4 frihedsgrader til meget hurtige mikro-håndteringsopgaver, men de har også ledarms-robotter med hele 6 frihedsgrader til de mere krævende håndteringsopgaver. Diss robotsystemer er nemme at interface med standard computersystemer og internet, og de er også meget nemme at programmere. De er universale med en høj grad af fleksibilitet, således de kan anvendes til alle tænkelige bevægelser til alle former for applikationer.