9 gode råd til en god bilhandel

Der kan nævnes mange gode tips og råd til både køber og sælger, når der skal foretages en bilhandel. I de fleste situationer kan man enes om prisen og betingelserne, således begge parter er tilfredse med denne bilhandel. På siden forbrug.dk kan man især bemærke 9 enkle regler, som især bilkøberen bør være opmærksom på ved en bilhandel:

De 9 gode råd til en sikker bilhandel:

 

  1. • Tjek bilens papirer – registreringsattest, servicehæfte og eventuel synsrapport
  2. • Tjek bilen for restgæld hos ”Bilbogen”. Du skal oplyse stelnummeret
  3. • Tag en prøvetur. Giv dig god tid til at prøve bilens funktioner
  4. • Køb en bil med brugtbilsattest, eller overlad den tekniske test til en fagmand
  5. • Køb hos en forhandler, det giver den bedste retssikkerhed
  6. • Overvej nøje, hvilke krav du stiller til bilens størrelse, udstyr og driftsikkerhed
  7. • Hav styr på økonomien, så du ved, hvad du har råd til
  8. • Læs slutsedlen grundigt igennem. Det er den bindende købsaftale
  9. • Betal ikke forud, og få altid udleveret den originale registreringsattest samtidig med bilen.

Du har ikke pligt til at undersøge bilen, før du køber den, men du kan slippe for muligt besvær, hvis du tjekker, at bilen er i den stand, som sælger har hævdet. Hvis du ikke har forstand på biler, skal du ikke kaste dig ud i en teknisk undersøgelse. Overlad hellere det til en fagmand. Det kan være en mekaniker, du kender og har tillid til eller en mere formel brugtvognsgennemgang på en FDM prøvestation. Flere virksomheder tilbyder en teknisk gennemgang af brugte biler med tilhørende brugtbilsattest. Nogle forhandlere sælger brugte biler, der allerede ved fremvisningen er forsynet med en brugtbilsattest. Når du har fået bilen undersøgt før købet, kan du bagefter få svært ved at få ret i en klage over fejl, der blev opdaget ved undersøgelsen, eller som burde have været opdaget. Det gælder også, hvis du selv har undersøgt bilen, så her gælder det altså om at kende sin egen begrænsning.

Den overfladiske gennemgang

 

Når du går rundt om bilen, kan du nemt konstatere, om den er pænt vedligeholdt. Du kan kigge efter ridser, skrammer, stenslag og farveforskelle i lakken og ridser i ruderne. Du kan se, om der er vand eller fugt inde i lygterne, og du kan se, om bilen er pæn indeni. Du kan også nemt tjekke, om vinduerne fungerer, og om døre, motorhjelm og bagklap kan åbnes, lukkes og låses uden besvær. Du kan også tjekke, om hornet virker, og lygterne lyser uden at være fagmand.

 

Den udvidede gennemgang

 

Hvis du er mere kyndig, kan du tjekke, om dækkene er ensartet slidt, om udstødningen er utæt, om der er oliespild, og om batteriet er i orden. Du kan også tjekke, om sikkerhedsselerne er i orden, og om der er rust under måtterne.

Prøveturen

 

Under prøveturen må du være opmærksom på, om der er mislyde eller rystelser. Kør på forskellige belægninger, og prøv både hurtig og langsom kørsel. Alle funktioner skal virke, så tjek også håndbremse og diverse ekstraudstyr.

Er der noget, der er særlig vigtigt?

 

Hvis en funktion er særlig vigtig for dig, skal du tjekke, at den virker. Hvis du har set frem til omsider at få en bil med sædevarme eller aircondition, er det ærgerligt bagefter at opdage, at det ikke virker. På ældre biler vil det ikke nødvendigvis være en mangel efter købelovens regler, at fx sædevarmen ikke virker.

Kort om køb af brugt bil

 

Tilpas dine forventninger i forhold til bilens alder, kilometertal og pris. Vær opmærksom på, at du selv skal opdage skrammer, buler og andre kosmetiske skader – både indeni og udenpå. En nysynet bil er ikke nødvendigvis fejlfri. Få hjælp fra en fagmand – så er du på den sikre side. Undersøg motorens dele nøje. Hvis du ikke kender tand-remmens alder, så få den skiftet. Kør en lang tur. Prøv gearet, lyt til motoren, og afprøv alle funktioner.

 

Billede: pedrosimoes7