Sådan får du et trygt bilkøb

Alle kommer ud for at skulle foretage sin første handel, hvor man ikke kan sammenligne med andre situationer, så her gælder det om at være forberedt, så man ikke laver et fejlkøb, som kan koste dyrt i den sidste ende. Når det gælder et bilkøb, så er der ofte temmelig store beløb på spil, så her bør man især være opmærksom, når man står overfor et bilkøb, og specielt hvis det drejer sig om en brugt bil. På Fdm.dk kan man læse en guide til at opnå et trygt og sikkert bilkøb.

Start med at undersøge bilmarkedet

 

Uanset om den kommende bil skal være fabriksny eller brugt, kan du gøre meget for at sikre dig et godt bilkøb.Det kan betale sig at begynde dit bilkøb hjemme ved computeren. Få et overblik over bilmarkedet, inden du tager ud at kigge på biler. Gør op med dig selv, hvilken type bil, du og familien har brug for og i hvilken prisklasse, den skal ligge. Brug internettet til at tjekke prisniveauet for de biler, du er interesseret i.

Ny eller brugt bil?

 

Det er svært at svare entydigt på, om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Her gælder det blandt andet om at se på jeres behov på længere sigt og økonomien. Desuden har det betydning, hvordan bilmarkedet generelt ser ud. En fabriksny bil kan have den fordel, at den ofte er udstyret med det nyeste sikkerhedsudstyr, og der i de første år er fabriksgaranti på bilen. Du vil derfor i en årrække ret præcist kende bilens omkostninger. Ulempen kan være, at du ikke kender bilmarkedet fremadrettet og derfor ikke kan være sikker på, hvad bilen er værd, når du skal af med den igen. En brugt bil giver ofte mulighed for at få en lidt større bil, end hvad du kunne få af fabriksny bil for de samme penge. Til gengæld er der på en brugt bil ofte ikke længere fabriksgaranti på bilen, og du skal derfor beregne udgifter til diverse reparationer.

Benzin eller diesel?

 

Grundreglen er, at hvis du primært kører korte ture med din bil, bør du overveje en benzinbil. Pendlerne, der dagligt kører over lange afstande, kan derimod overveje diesel. En dieselbil er som udgangs-punkt dyrere at reparere end en benzinbil.

Styr på økonomien

 

Biløkonomi handler om, hvilken økonomisk ramme du har at handle bil for, forhandling af bilens pris og i sidste ende finansiering. Start inden dit bilkøb med at vurdere, hvad din økonomiske ramme er – og hold fast i den. Det er nemt at blive fristet af en anden model eller ekstraudstyr. Uanset om du køber ny eller brugt bil, er bilens pris altid til forhandling. Start med at forhandle en god pris på bilen og derefter ekstra udstyr til bilen. Ser du på ny bil bør du også tage bilens garanti med i dine økonomiske betragtninger. Overvej også en service- eller reparationsaftale på den nye bil. Overvejer du brugt bil, skal du i dit bilbudget beregne, at skulle betale årlige reparationer på bilen.

Tjek brugtbilen før bilkøb

 

Uanset om du køber brugt bil hos en forhandler eller privat, er det vigtigt at tjekke bilen grundigt. Dels bør du prøvekøre bilen, og dels bør du gennemgå bilen for fejl og mangler. Du kan selv gennemgå en række ting på bilen og bruge FDMs tjekliste undervejs. Det kan også være en god ide at få foretaget en brugtbiltest hos FDM for at finde eventuelle skjulte fejl og mangler, der bør udbedres før købet.

Slutseddel og forbehold

 

Når du er klar til dit bilkøb, skal der udarbejdes en slutseddel. Et bilkøb kan ikke fortrydes, når du først har skrevet under på din slutseddel. Du kan dog tage et forbehold for, at FDM kan godkende handlen, hvis du køber bil af en erhvervsdrivende. Køber du bilen privat, kan du hente FDMs slutseddel, som du og sælger skal udfylde og underskrive. Husk at undersøge, om der er restgæld i bilen, inden du køber den.

 

Billede: COD Newsroom