Reparer selv småridser på bilen

De fleste bilejere kan ikke undgå før eller siden at få små ridser og skrammer, der naturligvis ikke pynter på en nyere og velpasset bil. Ofte er der slet ikke tale om nogen bule, men blot en dybere ridse, der går langt ned i lakken, så der skal foretages et eller andet for at dels at give bilen det flotte udseende tilbage, men også for at undgå udefrakommende rustangreb. Der findes flere løsninger, og den dyreste løsning er altid at køre bilen hen til den autoriserede forhandler eller til et autolakeringsværksted, da det nemt kan koste mange tusinde kr. at få lavet en omlakering af det berørte område på bilen. I mange tilfælde er det faktisk muligt at klare denne slags småproblemer for meget små beløb.

Derfor opstår lakskader

Selv den mest forsigtige bilist kan ikke forhindre, at der kan sprøjte småsten op på kofanger samt på bilens karosseri under kørslen, og det gælder både på almindelige asfaltveje samt grusveje. Man kan også komme for tæt på en cykel, et rækværk, nogle kegler, døre fra nabobiler på parkeringspladsen og lignende situationer. Man kan også være uheldig med lakken, når man vil fjerne et klistermærke, og man kan også være uheldig i vaskehallen.

Sådan gør man

Man starter med at danne sig et overblik over skaden, så man vælger den mest passende løsning til at udbedre problemet. Det er nemlig ikke så indviklet selv at reparere mindre skrammer og ridser i bilens lak, da man blot skal være lidt omhyggelig og ikke ryste for meget på hånden. Man bør muligvis gå til en fagmand, hvis ridserne er så store og dybe, at metallet skinner frem, men man kan faktisk selv nemt klare alle øvrige lakskader, da disse normalt ikke kræver grunding indenunder lakken. Man skal først rense ridsen og området lige omkring. Og til dette formål kan man anvende terpentin eller neglelakfjerner, da det er ret vigtigt at få affedtet overfladen, så den nye lak hænger fast. Man kan faktisk selv grunde en dyb ridse, da man blot smører grunderen på den dybe ridse, hvor den så skal tørre før man går videre til næste skridt. Dagen efter kan man så lakere ridsen ved at duppe eller sprøjte lakken ned i ridsen. Man kan ofte finde den helt rigtige farvenuance hos autoforhandleren, hos autolakereren eller i en forretning med autoudstyr. Dagen efter selve lakeringen bør man så give lakken en tur med en polermaskine, da dette udjævner resultatet og giver en mere blank overflade. En lakstift eller spray kan fås for langt under 300 kr., så problemet kan altså løses for en relativ lille udgift sammenlignet med en omlakering til mange tusinde kr.