Du kan spare mange penge, hvis du bruger skrotpræmien fra din gamle udtjente spand og køber en familiebil, der har kørt sine første 100.000 km. Men du kan også blive snydt og dermed tabe penge. Handler du med brugtvognsbranchen, skal du derfor se dig for og måske søge rådgivning inden du køber den brugte bil. Her kommer vi ind på de forbehold, du skal tage når du køber en brugt bil. Det skulle jo gerne ende med at blive guld værd for dig og din familie.
Vær varsom
Desværre er folk ikke lige så varsomme og kritiske, når de skal investere i en bil, som når de køber et hus. Bilen er jo ellers ofte den investering, der er den næstdyreste efter huset, så det kan undre, at bilkøberne ikke har alle antenner ude. Ofte har man en håndværkskyndig person med ude at kigge på det hus, man har udset sig. Måske skulle du som bilkøber gøre det samme. Det kunne måske i sidste ende spare dig for mange penge og ærgrelser.
Det brugte guld
Der er mange penge at spare, hvis man kan acceptere, at ens bil ikke lugter spritny, når man får den. En bil, der fra ny koster 4-500.000 kr., vil når den er 3-4 år gammel og har kørt omkring 100.000 km koste det halve. Det vil sige, at du kan få en dejlig familiebil, der kan holde mange mange år endnu, for en forholdsvis lille pris sammenlignet med bilens nypris.
Køb eventuelt en leasingbil
Der er mange leasingfirmaer, der sælger deres biler, når de når en alder på omkring 3 år. Det gør de af skattetekniske årsager. Det kan være en stor fordel at købe en af de biler, som et leasingfirma har haft. Normalt vil de nemlig tjekke deres biler grundigt, når de returneres og de sørger generelt for at deres biler er i orden. Men til trods for det skal du altid være kritisk ligegyldigt, hvem der har haft bilen før dig.
Du skal være opmærksom på det indtryk du umiddelbart får af bilen og så naturligvis se den grundigt efter både inde og ude. Ved dieselbiler skal du generelt være opmærksom på motoren, da de er mindre robuste end en benzinmotor. Har bilen være leaset skal du undersøge, om den er ordentligt vedligeholdt.
Husk at tjekke servicebogen
En meget væsentlig ting, når du vil købe en brugt bil, er at se servicebogen grundigt igennem eller at spørge grundigt ind til bilens historik. Hvis en bil har været ude for en ulykke, og har været igennem en stor reparation, vil den aldrig blive så god som før reparationen. Det vil sige, at den har mistet værdi, hvilket selvfølgelig skal påvirke bilens pris.
Det er et særligt plus, hvis bilen har været undervognsbehandlet. Tjek dog at det ikke lige er gjort, det kan være for at skjule begyndende rust i undervognen.
Kør en længere tur i bilen
Når du skal købe en brugt bil, er det meget vigtigt at du ikke bare lige kører rundt om blokken. Du skal have lov til at køre en tur af en vis længde i bilen, så du kan afprøve gearene, håndbremse mv. Du skal også lytte nøje til bilens lyde og spørge ind til dem. Det er en rigtig god ide at låne bilen i for eksempel et døgn. Så har du mulighed for at få den hen til en mekaniker, du kender og har tillid til, som kan tjekke bilen igennem og vurdere om den historik du har fået oplyst lyder rigtig.
FDM har på det punkt en god løsning.
Kontrakt og reklamationsret
Sidst men ikke mindst skal du sikre dig at købskontrakten indeholder en reklamationsret, der lever op til standarten. Hvis du ikke selv kender til den slags kontrakter er det en god ide at få den tjekket igennem af en der gør, inden du skriver under.