Før du køber en brugt bil

Der sælges rigtig mange brugte biler i Danmark hvert eneste år, og mange bilhandler ender med en strid, som måske skal afgøres i retten. Du kan undgå disse problemstillinger ved at være godt forberedt, før du køber en brugt bil. I Politiken kan man se en komplet oversigt over de aspekter ved en bilhandel, som man bør fokusere på, før man investerer i en brugt bil. Bare du har lidt sund logik og måske medbringer en bil sagkyndig ven til dit møde, hvor du skal tale med en bilsælger omkring en brugt bil, så skulle du være garderet imod at lave en stor dyr fejltagelse.

Gode råd om at købe en brugt bil

 

Der er en række råd, der er gode at følge, når du skal investere i en brugt bil. Fra biltype, priser og udstyr til kilometerstand, kabine-indretning og ridser i lakken. Der meget at være opmærksom på, når man vil købe en brugt bil. Vi har besøgt brugtbilsforhandleren Bilcentret i Taastrup sammen med Bil Magasinets chefredaktør, Mikkel Thomsager, og vi fik en samling nyttige råd om køb af brugt bil.

1 Bliv lidt klogere
»Er du helt blank på biltyper, skal du tage ud og kigge dig om, gerne hos en brugtbilforhandler, hvor der er et bredt udvalg af biltyper. Her kan du så indkredse, om det f.eks. er en hatchback, en stationcar eller en MPV, du skal gå efter.

2 Pas på pengene
»Det er let at blive fristet, når man kigger på biler, og du kan altid få en bedre bil for 10.000 kroner mere. Derfor er det vigtigt, at du regner på økonomien, så du kender din grænse, inden du går i gang.

3 Diesel eller benzin
»Dit kørselsbehov afgør, om du skal vælge diesel eller benzin. Hvis du kun kører småture, nytter det ikke at falde for dieselbilernes lavere brændstofforbrug, for der vanker en dyr værkstedsregning, når partikelfilteret soder til.

4 Hellere henne om hjørnet
»Måske kan du spare et par tusinde hos en brugtvognsforhandler i den anden ende af landet. Men bliver der problemer, er det er fordel, at forhandleren ligger i nærheden.

5 Er bilen meget eller lidt brugt
»Vær på vagt, hvis sælgeren fremhæver, at bilen har stået stille hos en gammel dame. For lidt kørsel er et lige så stort problem som for meget. En bil skal bruges, så delene bliver rørt og smurt.

6 Tag en med
Du skal aldrig tage ud og købe bil alene. Tag en anden med – helst en, som ved mere om biler, end du selv. Vedkommende kan så udpege de uoriginale fælge og slidte sæder, mens du selv er i svime over en bil.

7 Tjek bilen igennem
Før man skal købe en brugt bil er det vigtigt at tjekke bilen helt igennem både inde og ude. »Kig grundigt på bilen både inde og ude. Tjek, om der er buler eller dele af karrosseriet, der er blevet udskiftet.

8 Med passagerer og oppakning
»Husk at tage hele familien plus eventuelle autostole til børn med, når du skal vælge bil. Der skal være plads til alle dem, som normalt skal med ud at køre. Medbring også barnevognen, golftasken eller hundekassen, hvis det er grej, du typisk har brug for at transportere«.

9 Ud at køre
»Tag en køretur på mindst 20 kilometer, og mærk efter, om det er bilen til dig. Tjek, om du kan indstille sædet, så du sidder godt.

10 Det rette udstyr
»Tjek, hvilket udstyr bilen har. Jeg ville selv som minimum have aircondition – både på en hed sommerdag, og når ruderne skal affugtes i en fart.

11 Overvej en helt ny
Har man brug for en stor familieflytter med plads til syv, er det måske værd at overveje den gamle version af Opel Zafira, som stadig sælges som ny til 220.000 kroner.

12 Masser af bil for pengene
»Vil man virkelig have vogn for sine brugtbilskroner, skal man op i luksusklassen blandt bilerne med over fem år på bagen«, siger Mikkel Thomsager og udpeger et par eksempler hos Bilcentret: En Chrysler 300 C med automatgear, der nok har kostet omkring 1 million som ny, men nu kan erhverves for 300.000 kroner.

13 Skinnet kan bedrage
Han er noget mere forbeholden over for det skinnende tilbehør på BMW’en. »De er uoriginale og rager for langt ud i forhold til dækkets bredde. De vil blive ridset, første gang man nærmer sig en kantsten«, forudser han.

 

 

Billede: Hugo90-