Guide til at forlænge bilens levetid

I denne artikel kommer der gode råd samt en guide til, hvorledes man kan forøge sin bils levetid med flere år, hvilket virkelig kan give en god besparelse i budgettet. Hvis man ikke tager vedligeholdelsen af sin bil alvorligt, så kan man i værste fald risikere store regninger for at gøre sin bil klar til syn, og bilen kan måske så kun holde i 5-10 år, mens en vedligeholdt bil kan holde i mere end dobbelt så lang tid, hvilket totalt set kan spare dig for mange tusinde kr. om året. Der er således god logik i at ofre tid og penge på den nødvendige vedligeholdelse, da man ellers kan se frem til dyrere udgifter på bilen i form af højere pris pr. kørte km.

Vær opmærksom på disse ting på bilen

Hvis man jævnligt tjekker visse ting på sin bil, så vil man dels kunne køre rundt i en mere sikker bil, men man vil også nemt og billigt kunne få bilen synet uden store udgifter. Man skal især være opmærksom på disse ting på bilen:

  • Skift af oliefilteret. Man kan skifte sit oliefilter for langt under 100 kr., og et godt oliefilter får bilen til at køre mere jævnt og forlænger motorens levetid. Man kan ofte selv skifte oliefilteret, da det blot skal skrues på som et låg på en flaske. Visse typer af oliefiltre kan være monteret så stramt, at man har brug for en speciel tang til afmonteringen af filteret.
  • Man bør ligeledes være opmærksom på dækkene, da slidte dæk giver et dårligt vejgreb samt en dårlig brændstoføkonomi. Det samme gær sig gældende for et forkert dæktryk, så dette bør man også jævnligt kontrollere og rette til.
  • Desuden bør man køre på en jævn måde i trafikken, hvilket dels belaster bilen mindst muligt men man opnår også langt den bedste brændstoføkonomi på denne måde. Man bør derfor være opmærksom i trafikken og være forudseende ved at undgå hurtige accelerationer og kraftige opbremsninger, og man bør også lade bilen løbe i frigear før en standsning. Man bør hurtigt skifte op i gear under kørslen, da man på den måde undgår at køre med for høje omdrejninger, således man hurtigt ved omkring 60 km i timen er oppe i højeste gear.
  • Endelig er det en god ide at få bilen undervognsbehandlet, hvis den trænger til det. Det kan du læse mere om her.

Bilens sikkerhed

Bremserne er noget af de absolut vigtigste på en bil, da man med gode bremsere kan styre sin bil og derved holde sig på vejen og bremse op før en forhindring. Dårlige bremsere har gennem tiden været skyld i mange ulykker, da selv en dygtig og vågen bilist ikke kan gøre meget for at forhindre en ulykke med dårlige bremsere i bilen. Man kan forlænge sine bremseres levetid ved at ikke hvile foden på bremsen under kørslen og ved at trykke bremsen hårdt ned mindst en gang om ugen som en test.

En af de største udgifter ved en bil er klargøring til syn, og især rustskader er kostbare at udbedre. Derfor får de fleste en god undervognsbehandling af deres bil hvert andet eller hvert tredje år, således bilen ikke så nemt kan angribes af vejsalt og lignende. En god og effektiv undervognbehandling kan effektivt modvirke tæring på hele bilens undervogn, mens man kan behandle overvognen med regelmæssig vask og voksbehandling efter behov. Man bør især vokse eventuelle ridser i lakken, da disse er meget modtagelige mod rustangreb.